2015-01-11 13:50 #0 av: AndersT

Att ha en logga ger ett visst skydd mot bildtjuvar på nätet. Jag gillar den genomskinliga varianten av loggor och att fixa till en sådan är enkelt.

Att ha en logga ger ett visst skydd mot bildtjuvar på nätet. Jag gillar den genomskinliga varianten av loggor och att fixa till en sådan är ganska enkelt. Jag visar den icke transparenta versionen först, då jag tror det är enklare att följa guiden.1. Fundera över hur stor din logga ska vara och var du vill placera den på dina bilder. Ibland får man anpassa loggans placering utifrån bilden. Viktigt att tänka på är att man betraktaren ska se bilden - inte loggan.

2.    Skapa ett nytt dokument. Mitt är 1200 x 200 px. Det ger mig möjlighet att justera loggan storleksmässigt för bilder på nätet.

3.   Ändra färg till neutralt grått (RGB: 128-128-128).

4.   Skriv in texten som ska vara på loggan. Copyrighttecknet skriver  du genom "Alt+42424" eller "Alt+0169".

5.   Skapa ett nytt lager under textlagret och fyll det med samma färg.

6.   Justera ytan så den passa lagom in på texten genom att använda transformeringsverktyget.

7.   Gå till lagerstilar och lägg på "Bevel & Emboss"  , anpassad till storleken på din bild, eller hur du vill det ska se ut. Viktigt är att du skapar en viss reliefeffekt, annars funkar inte effekten.
8.    Gör om steg 7 med textlagret.

9.    Skapa ett nytt lager ovanför de båda andra genom "Ctrl+Shift+Alt+E".

10. Spara filen och du har din logga.

11. Flytta över loggan till den bild du ska använda den på och sätt blandningsläget till "Soft light". Nu ska det se ut som på bilden nedanför.

12.  Det funkar att göra samma effekt med andra färger och till exempel ha en färg för rektangeln och en för texten. Skillnaden blir att transparensen kan skilja sig åt. Och det funkar utan rektangel.